Sunday, February 28, 2010

Onu sakın zorlamayın

* Kızım kalemi sol eliyle tutuyor ve bu durum beni rahatsız ediyor. Kalemi sağ eliyle tutmasını istiyorum ama olmuyor. Ne yapmalıyım? A.K./İstanbul

Beynimiz iki parçadan oluşur. Sağ ve sol beyin... Bu beyin küreleri, 'lateralizasyon' adını verdiğimiz çapraz bir iletişim içindedir. Sağ beyin vücudun sol tarafını, sol beyin ise sağ tarafını kontrol eder. Sağ ya da sol el kullanımı, daha doğduğumuz andan itibaren programlanmıştır. Dolayısıyla sol el kullanımı programlanmış beyni ifade eder. Çocuğu sağ elini kullanmaya zorlarsanız, farklı sorunlar gündeme gelebilir. Burada önemli olan çocuğunuzun beynini doğru yönlendirmesidir. Ona kalemi verdikten sonra hangi elle daha kolay yazdığına dikkat eden. Sürekli tercih yaptığı elin,baskın olma ihtimali yüksektir. Bu konuda onu zorlamayın ve ısrarcı tutumdan kaçının.



Hayvan sevgisini öğrenmeli

* Oğlum evde tek başına olduğu için canının sıkıldığını söylüyor. Ona bir hayvan almam gerekir mi? G.L./İzmi

Hayvan sevgisi çocukta paylaşma, sorumluluk alma ve iletişim becerilerini geliştirme yeteneği kazandırır. Özellikle yoğun iş temposu olan ebeveynlerin, çocuğuna fazla vakit ayıramaması bahsettiğim becerileri kazanmasını geciktirebilir. Bu nedenle Okul öncesi yaştan itibaren çocuklarınıza hayvan hatta doğa sevgisini kazandırmanız ileride sosyal, uyumlu, paylaşımcı ve sorumluluk sahibi bireyler yetiştirmenize destek olacaktır. Özellikle kuş, su kaplumbağası, köpek, balık ve kedi gibi hayvanlar uygundur.



Hayvanları tanıtın!

Çocuğunuza bu hayvanları tanıtıcı bir kitap almanız ve onu hayvanat bahçesine götürmeniz de ayrı bir tecrübe kazandıracaktır. Alacağınız hayvana beraber karar verip, bakımıyla ilgili sorumluluklar vermeniz de faydalı olur.



Cevaplarınız aynı olsun!

* Kızım, ne zaman aile büyüklerinden biri gelse inatçı bir çocuk oluyor. Ne yapmamı önerirsiniz? Ş.T./Isparta

Özellikle aile apartmanlarında yaşayan ya da aile büyükleriyle sık sık görüşenler, bu sorundan dolayı sürekli şikayetçidirler. Eğer aile büyükleriniz ile konuşup, ortak karar verebiliyorsanız; beraberken de ortak tutum içinde olmanız konusunda konuşun. Ebeveynin 'Hayır' dediği şeye tüm aile büyüklerinin de 'Hayır' demesi onun uyum sağlamasını kolaylaştırır. Zira çocuk böyle ortamlarda dikkat çekmek ister. Olumsuz davranışları ile ilgi çekiyorsa, bunları artırır. Ona bu konuda taviz vermeyin



Önemli olan onun tercihi

* Çocuğumun hocasıyla anlaşamıyorum. Onu okuldan almak istiyorum. Ama o, seviyor. Ne önerirsiniz? S.B./Van

Burada önemli olan sizin ve öğretmenin kişisel önyargılarını çocuğa ve eğitimine yansıtmamasıdır. Ne olursa olsun hepimizin unutamadığı yegane şeylerden biri ilkokul öğretmenlerimizdir. Bu konuda hassas davranın ve önceliğinizin çocuğunuz olduğunu unutmayın! Gözlemleyip, takip edin. Eğer okula ve derslere karşı isteksizlik gibi bir durum var ise rehber öğretmeni ile görüşün. Aşamadığınız durumda uzmandan yardım alın.
Onu sakın zorlamayın

No comments:

Post a Comment