Tuesday, December 8, 2009

23 yıldır komada sandılar ama o her şeyi duydu

BRÜKSEL - Belçika'da 1983'te geçirdiği kaza yüzünden felç olan Rom Houben'e bitkisel hayata girdiği teşhisi kondu ama o söyledikleri her şeyin farkında olduğunu doktorlara anlatma olanağı bulamadı. Aslında onun bilinci bütün bu süre zarfında açıktı. Doktorların bitkisel hayatta olduğunu düşündükleri Houben, bu uzun yıllarda "hayal kurarak vakit geçirdiğini" söyledi.
Hastanın bilincinin tamamen gittiği sonucuna varmadan önce doktorlar hastayı, uluslararası alanda kabul edilmiş Glasgow Koma Ölçeği'ne göre bir Dizi testten geçirdiler.
Ancak bundan 3 yıl önce Liege Üniversitesi'nde yüksek Teknoloji ürünü cihazlar sayesinde hastanın, vücudu üzerindeki kontrolünü kaybetmiş olmasına rağmen beyninin normale çok yakın bir şekilde faaliyet gösterdiği belirlendi.
Houben "Bu süre boyunca daha iyi bir Yaşam hayali kurdum. Hislerimi anlatmak için hayal kırıklığı sözü çok yetersiz kalır" diye konuştu. Durumunun açıklığa kavuşmasından sonra Houben hastaneden çıkamasa da artık uzandığı yerden kitap okumasına ve iletişim kurmasına olanak tanıyan özel bir cihaza ve bilgisayara sahip.
"YENİDEN DOĞDUM"Houben, "Hakkımda bildikleri şeyin yanlış olduğunu keşfettikleri anı asla unutmayacağım. O gün benim ikinci doğumumdu. Artık Bilgisayar vasıtasıyla arkadaşlarımla sohbet etmek, okumak ve hayatın tadını çıkarmak istiyorum" diye konuştu.
Houben'in başından geçenler, kendisini "kurtaran" nörolog Steven Laureys'in Bilimsel makalesinde açıklandı. Dr. Laureys'in araştırması, dünyada benzer birçok "yanlış koma" vakasının olabileceğini öne sürüyor.
Koma Bilimi Grubu başkanı ve Liege Üniversitesi Hastanesi Nöroloji bölümü doktoru Laureys, "bilincini yitirmiş damgasını yiyen bir kişinin bundan kurtulmasının çok zor olduğunu" söyledi.
23 yıldır komada sandılar ama o her şeyi duydu

No comments:

Post a Comment