Tuesday, December 8, 2009

Süresi değil kalitesi önemli

Buna karşın uykusuzluk yaygın bir şikayet. Uyku bozukluğu denince bu, uykuya dalma güçlüğü, uykuyu sürdürememe ya da sabahları erken uyanma anlamına gelebilir. İnsanların yüzde 30 kadarının bu gibi şikayetleri var.

Bir bakış açısına göre yaşamımızın üçte biri uykuda geçtiğine göre, bu durumun düzelmesi ile yaşamımızın üçte birini düzeltmiş olacağız.

Sağlıklı ve iyi bir uykunun tek göstergesi uykunun süresi değildir. Ne kadar uyuduğunuzdan çok nasıl ve ne kalitede uyuduğunuz önemlidir. Eğer rüyalarla süslü derin uyku dönemlerine yeterince girip çıkabildiğiniz, bölünmeden tamamlayabildiğiniz bir uyku süreci yaşamışsanız, o uykudan daha fazla istifade edersiniz. Kısacası, uykunun süresi kadar yapısı ve içeriği de anlamlıdır.

Pek çok neden uykusuzluğa sebep olabildiğinden, uykusuzluk durumunuzun devamlılık göstermesi halinde bunu tanıdıklarınızın kullandığı ilaçları deneyerek halletmeye çalışmayın, muhakkak doktorunuza danışın.

Uykusuzluk çekmenizin sebebinin bilinip, zamanında önlem alınması, genel sağlığınız açısından çok yararlı olacaktır.

SORUNLARINIZI YATAĞA TAŞIMAYIN

- Yatak odasını çalışmak, yemek yemek, kitap okumak veya TV izlemek için kullanmayın. Yatak odası uyumak içindir.

- Yatak odanız sessiz, karanlık ve rahat olsun. Melatonin isimli uyku hormonu karanlıkta salgılanır. Televizyon karşısında uyursanız, buradan çıkan ve devamlı değişen ışık, melatonin salgılanmasını olumsuz etkileyip uyku derinliğinizi ve sürekliliğinizi bozabilir.

- Yatakta veya yatmadan birkaç saat önceden itibaren size Stres yaratacak konuları düşünmeyin. İş problemlerini işten ayrılmadan önce halletmeye çalışın, gece yatağınıza taşımayın.

- Yatak odanız serince olsun.

- Uykunuz varsa yatağa girin.

- Yatak odasında gece uyandığınızda görebileceğiniz saat olmasın, arada uyanırsanız saate bakmayın.

- Yatmadan önceki iki-üç saat içinde ağır yemekler yemeyin.

- Akşam saatlerinde pastırma, peynir, çikolata, patlıcan, patates, turşu, sosis, ıspanak, domates yemeyin. Bu besinlerdeki tiramin, beyni uyaran norepinefrinin salınmasını artırır.

- Yatmadan bir-iki saat önce az miktarda, muz, hurma, incir, süt, yoğurt, fıstık ezmesi yiyebilirsiniz. Bu ürünlerdeki triptofan uyumanıza yardımcı olabilir.

- Alkolden uzak durun. Az miktarda alkol, önce uyku getirse de uykunun derin evrelerinde bozulmaya neden olur.

- Akşamları kafeinli içecek-lerden (kahve, çay, kolalı içecekler, çikolata) kaçının. Çikolata ise hem uyku kaçıran kafein, hem de uyku-ya yardımcı olan triptofan içerir.

- Sigara içmeyin. Nikotin uyku sorunlarına neden olabilir.

- Düzenli Egzersiz uyku kalitesini artırdığından doktorunuz izin veriyorsa yürüyüş ve benzeri egzersizler yapmayı ihmal etmeyin.


Süresi değil kalitesi önemli

No comments:

Post a Comment