Tuesday, December 8, 2009

Sorunlarını öğrenmeye ve çözmeye çalışın

* Soru: Çocuğum beşinci sınıfa gidiyor. İlk dört yılımız oldukça başarılı geçti. Ancak bu yıl notlarında düşüş var. Sizce bu durum neden kaynaklanıyor? D.S./İstanbul

Bunun birçok nedeni olabilir. Ani yaşanmış travmatik bir olay (ölüm, boşanma, taciz vs...), ergenliğe giriş, aile içi iletişimde ciddi kopuşlar, arkadaş ilişkileriyle ilgili yaşadığı sorunlar ya da öğretmeninin olumsuz sayılabilecek tutumları bu duruma sebep olan etkenler arasında sayılabilir.



Gözlemleyin!

Siz, öncelikli olarak çocuğunuzu gözlemleyin. 'Boş zamanlarında ne yapıyor?, 'Harçlığını nereye harcıyor?, 'Okula devamsızlığı var mı?' gibi soruların cevaplarını mutlaka öğrenin. Başarısızlıklarından dolayı vereceğiniz cezalar ona artıdan çok eksi getireceği için, çocuğunuza kızmayın! Sorununun altında yatan nedenleri anlamaya araştırmaya çalışın. Çocuğunuza söylemeden öğretmenleriyle konuşun. Derste dalmalar, üzgünlük ya da aşırı saldırganlık hali olup olmadığını, derslere karşı ilgisini öğrenin. Eğer yukarıda saydığım etmenlerde problem olmadığını düşünüyorsanız, mutlaka bir uzmandan yardım alın.



Sevginizi göstermeniz önemli!

* Soru: Ben çalışan bir anneyim. Bu yüzden de çocuğumla yeterince ilgilenemiyorum. Ona bunu hissettirmemek adına neler yapabilirim? A.Y./Adıyaman

Aslında bu sorun, tüm çalışan annelerin yaşadığı bir sıkıntı... Ben, size gün içerisinde yapabileceğiniz basit ama etkili birkaç tüyo vermek istiyorum. Bunlardan ilki, her gün mutlaka iki kez çocuğunuza sarılın ve onu öpün. 'Seni çok seviyorum' diyerek ona sarılmanızın ve öpmenizin üzerinde yaratacağı etkiyi tahmin bile edemezsiniz.



Hediye alın!

Onunla ilgilendiğinizi göstermenin bir diğer yolu da, yokluğunuzda onun neler yaptığını öğrenmektir. Bu, ona verdiğiniz değeri gösterecektir. Ummadığı zamanlarda, çocuğunuza ufak-tefek hediyeler almanız da onu mutlu edecektir. Haftada bir gün tabağını süslemeniz ve ona kitap okumanız da hoşuna gidecektir.



Çocuğunuz otistik olabilir!

* Soru: Dört yaşındaki oğlum halen konuşmuyor. Seslendiğimizde bize bakmıyor. Babası geç konuşmuş. Acaba oğlumda da bu problem olabilir mi? E.B./Trabzon

Maalesef sorun, otizm adını verdiğimiz bir problemin belirtilerini andırıyor. Otizm; yaşıtlarından farklı davranışlar gösterme, konuşmanın gecikmesi olarak sıralayabileceğimiz sorunları içeren bir iletişim problemidir. Belirgin olarak iki-üç yaşlarında fark edilmeye başlanır. Teşhisi, çocuk psikiyatrları koymaktadır. Alacağınız teşhise göre eğitsel tedavi, gerekli ise ilaç tedavisi uygulanabilir. Özel Eğitim almanız gerekebilir. Otizmde temel nokta, çocuğun iletişimsel becerilerini artırmaktır. Çocuğunuzu bol bol şaşırtıp, yaşıtlarının da bulunduğu ortamlara girmesini sağlayın. Bireysel destek aldıktan sonra uygun düzeye geldiğinde mutlaka yuva eğitimine yollayın. Evde sık kullandığı eşyalarının fotoğraflarını çekin. Fotoğraftaki eşya ile gerçeğini eşleştirerek gösterin.
Sorunlarını öğrenmeye ve çözmeye çalışın

No comments:

Post a Comment