Wednesday, December 16, 2009

Hükümet açılımda ikinci perde için start veriyor

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın önceki gün TBMM Genel Kurulu'nda "inadına" sürdürüleceğini açıkladığı demokratik açılımın yeni rotası netleşmeye başladı. Hükümet, DTP'nin kapatılmasıyla açılımın sekteye uğrayacağı iddiasına yeni adımlarla karşılık verecek. Kültürel hakların takviyesinden koruculuk sistemine, kürtçe eğitimden güvenlikte ince ayara kadar bir Dizi adım atılacak. Erdoğan, "Bütün makamları feda etmeye hazırız" diyerek demokratik açılımdaki kararlılığını ortaya koyarken, gözler atılacak yeni adımlara çevrildi. Açılımda yeni rota şöyle belirlendi:



KÜLTÜREL AÇILIM

Demokratik ve kültürel hakları takviye planı kapsamında yasal düzenleme gerektirmeyen, genelgelerle çözülebilecek adımlar atılacak. Devletin Kürtçe kitap basması, bu dilin gelişimine yönelik projelere destek verilmesi gündeme gelecek.

Koruculuk sistemi disipline edilecek. Yaşlılar emekli edilerek korucu sayısı azaltılacak. Korucular belli bir eğitimden geçirilecek.

Sağlık hizmetleri başta olmak üzere kamuda Kürtçe bilen personel istihdam edilecek. Kürtçe Eğitim veren enstitülerle üniversitelere girilecek ve dil eğitimi yaygınlaştırılacak.

Özel Televizyon ve radyolara Kürtçe yayın izni, TRT 6'nın renklendirilmesi ve Kürtçe reklâm için RTÜK yönetmeliğinde değişiklik öncelikler arasında yer alıyor. Gençlerin "aidiyet" duyguları geliştirilecek, aile bütünlüğünü anlatan belgeseller, filmler teşvik edilecek.

Boşaltılan köylere dönüş izni verilecek ya da vatandaşların isteği doğrultusunda yeni yerleşim yerlerinde Yaşam koşulları oluşturulacak. Kırsal alanda yaşayan vatandaşların yaşam kalitesi artırılacak. Hakların gözetildiği, birey odaklı asayiş hizmeti sunumu sağlanacak. Suçun oluşmadan önlenmesi için önleyici kolluk ve istihbarat hizmetlerine önem verilecek. Doğu ve Güneydoğu'da vatandaşların tepki gösterdiği arama noktalarının sayısı azaltılacak.

Terör örgütüne lojistik destek verildiği iddiaları nedeniyle getirilen yayla yasağı son bulacak. Yerleşim birimlerine Kürtçe isimlerin verilmesi konusunda destek verilecek.

Yoksulluk ve sosyal dışlanma riski altındaki bireylerin sosyal hayata katılması sağlanacak. Yoksulluğu azaltmaya yönelik transferler etkin hale getirilecek. Terör ve terörizmin finansmanı ile mücadele için ilave hukuki ve kurumsal düzenlemeler yapılacak.

Hükümet, uzun vadede Anayasa'daki 'vatandaşlık' tanımı, Kürtçe siyasi propaganda yasağı tartışmaya açılacak.

Mahmur'dan dönüşler için sessiz diplomasi yürütülecek. Irak-Türkiye- ABD'den oluşan üçlü mekanizmanın 20 Aralık'ta Erbil'de toplanması bekleniyor.

Hükümet açılımda ikinci perde için start veriyor

No comments:

Post a Comment